Badányi-Szirmay-ház

Fő tér (ma: Hlavné námestie) 46. - a városházától délkeletre
Rövid leírás:
Késmárk Árpád-kori alapítását követően évszázadokon át a szepességi szászok egyik legfontosabb szabad királyi városa, kulturális, kereskedelmi és ipari központja volt. Kulturális szerepe, hatása a reformációt követően is jelentős volt, hiszen a magyarországi evangélikusság kiemelkedő iskolájának, tudományos műhelyének adott helyet.

Fénykorában számos gazdag iparos és kereskedő polgár lakta a várost, akik rangjuknak és vagyoni helyzetüknek megfelelő, többnyire egy emeletes, vagy földszintes, reprezentatív kőházakat emeltek utcáin, terein.

E házak egyike a város hosszan elnyúló Fő terén álló, eredetileg késő-gótikus, ill. reneszánsz stílusú, 17. századi eredetű, egy emeletes ház. 1669. előtt habán tulajdonban volt. (Ez az egyetlen, ismert, szepességi habán ház!) 1669. évben a várost birtokló Thököly II. István az őt szolgáló Badányi Ádámnak adományozta. Ezt követően a ház egészen 1973-ig a család, ill. leszármazottainak birtokában maradt. (!) Ekkor halt meg ugyanis tulajdonosa, a gyakran \"az utolsó késmárki bárónőnek\" titulált Szirmay Hedvig Mária bárónő. (A szepességi nemesi életmódot, viselkedést, tárgyi- és lakáskultúrát haláláig hűségesen megőrző asszony kiemelkedően gazdag hagyatéka a városi múzeumba került, egy része pedig a Fő tér 55. szám alatt működő enteriőr-kiállításban megtekinthető.)

A Badányi család a házat a 18. század második felében - az eredeti városi ház arányainak megtartásával - későbarokk, ill. rokokó stílusban átalakíttatta az akkor divatos városi paloták mintájára. Ekkor készült az utcai főhomlokzaton a kontyolt nyeregtető elé a barokkosan ívelt attikafal, az emeleti díszterem kovácsolt vas korlátos erkélye, a boltozott, kosáríves kapu, illetve a homlokzat gazdag, rokokó stukkódíszítése.

A belváros forgalmas helyén álló ház földszintjén turisztikai ügynökség, míg emeletén Baronka (=bárónő) néven városi kiállítóterem működik.

Redout (0.102 km)