Haltz-ház

Fő tér (ma: Hlavné námestie) 55.
Rövid leírás:
Késmárk Árpád-kori alapítását követően évszázadokon át a szepességi szászok egyik legfontosabb szabad királyi városa, kulturális, kereskedelmi és ipari központja volt. Kulturális szerepe, hatása a reformációt követően is jelentős volt, hiszen a magyarországi evangélikusság kiemelkedő iskolájának, tudományos műhelyének adott helyet.

Fénykorában számos gazdag iparos és kereskedő polgár lakta a várost, akik rangjuknak és vagyoni helyzetüknek megfelelő, többnyire egy emeletes, vagy földszintes, reprezentatív kőházakat emeltek utcáin, terein.

E házak egyike a város hosszan elnyúló Fő terén álló, késő-gótikus, ill. reneszánsz stílusú, 17. századi eredetű Haltz-ház. Egykori tulajdonosának, Daniel Haltz aranyművesnek monogramját és az 1698-as évszámot a ház kapujába vésve ma is olvashatjuk.

Az egy emeletes, jellegzetes vízvetős-oromzatos, nyereg tetős saroképületet északról egy kis köz határolja. Három tengelyes utcai homlokzatának legfontosabb eleme a csúcsíves, kőkeretes kapu. Téglalap alakú ablakainak nyílászárói 19-20. századi, nyilván korábbi szerkezetek helyébe készült elemek.

E házban lakott egykor Palcsó István (1826-1895) író, a késmárki evangélikus líceum híres tanára és könyvtárosa, 1848-49-es nemzetőr.

A 19-20. században többször átépített ház 1974. óta a városi múzeumhoz tartozik. 1994-ben nyílt meg itt a Szepesség 17-20. századi lakáskultúráját bemutató, látványos enteriőr-kiállítás, benne számos rekonstruált szobabelsővel: szalon, hálószoba, ruhatár, öltöző, dolgozó szoba. A kiállított anyag döntő többsége a gyakran \"az utolsó késmárki baronessznek\" nevezett Szirmay Hedvig Mária bárónő (1895-1973.) hagyatékából került a múzeumba.

Pálos templom (0.129 km)
Thököly-vár (0.236 km)