Temetőkápolna

Kápolna
Cím:
A Günserstrasse (Kőszegi út) végén, a város szélén, az út déli oldalán lévő temető déli, legmagasabb pontján.
Rövid leírás:
A kápolna 1703-10. között épült, a nagy pestisjárvány idején, a járványban elhaltak temetőjében, ezért két, pestis ellen védő szent, Szent Fábián és Szent Sebestyén tiszteletére szentelték fel. Oltára egy mauzóleumból való, korábbi kő szarkofág alsó része volt, ahogy vas ajtaja is korábban a Batthyány család tulajdonában volt. A 2. világháború végének hadi eseményei során, 1945 március-áprilisában a stratégiai kiemelkedésen álló templom katonai megfigyelő pontként szolgált. Emiatt komoly sérüléseket szenvedett, teteje leégett. A háború után helyreállították és újraszentelték. 1970-72-ben felújították és ravatalozó kápolnává alakították át.

A barokk stílusú, egyhajós, kontyolt nyeregtetős, főhomlokzatán oromzatos kápolna szentélye a nyolcszög három oldalával záródik. Főbejárata a vakolt pilaszterekkel és párkányokkal finoman díszített, déli rövid oldalon nyílik.

A gondosan rendben tartott temetőben számos magyar, ill. magyar nevű család régi és újabb síremléke is megtalálható. A kőfallal kerített temető országút főkapujától szép allé vezet fel a kápolnáig.

Temetőkápolna a Fő utcáról zoomolva!

Képoszlop (0.194 km)