Kovács-kúria

Kúria, udvarház
A falu nyugati részén, a kis templom háromszög alakú terecskéjének nyugati oldalán..
Rövid leírás:
Az Árpád-kori eredetű magyar faluban máig fennmaradt kastélyok, kúriák közül kétség kívül a legrégebbi a 19. századbeli tulajdonosai után ma Kovács-kúriának hívott épület. A Szent-Ivány-kúriával szemben, a tér túlsó oldalán emelkedő, téglalap alaprajzú, egy emeletes, kontyolt nyeregtetős, ma cseréppel fedett, igen rossz állapotú kőépületen rendszeres kutatás sohasem volt, de egyes műformái alapján feltételezhető, hogy az még a 17. században épülhetett, késő reneszánsz stílusban. Ma nyílászárói 19-20. századiak. Homlokzatainak kevés vakolata maradt meg, így díszei is nagyrészt megsemmisültek. Félköríves főbejárata a déli udvari homlokzaton nyílik. Az emeletre ódon hatású, szép lépcsőn mehetünk fel.

Az egykor szebb napokat látott, ma félig romos kúria lakóépületként szolgál, de emeleti része lakhatatlan, teteje beomlott.

(A leírás Tököly Gábor: Kastélyok, kúriák, udvarházak Gömörben c. munkája nyomán készült.)

Kubinyi-kúria (0.543 km)