Uradalmi kúria

Kúria, udvarház
A fő útról a gombaszögi barlang irányába (délkeletre) kiágazó mellékút mentén.
Rövid leírás:
Az Árpád-kori eredetű településről a fennmaradt írott források először 1243-ban tesznek említést. Pálos kolostorát 1371-ben a Bebek család alapítja. A gótikus stílusban épült, egykor gazdag kolostor templomból, ehhez kapcsolódó, elnyújtott, poligonális záródású szentélyből és ehhez É-on csatlakozó kolostornégyszögből állt. A 16. században épp az alapító család egyik tagja, Bebek György a kolostort elfoglalta (1555), a szerzeteseket elzavarta, az épületet pedig erősséggé alakította. A kolostort végül Schwendi Lázár császári hadvezér elfoglalta és lerombolta. Köveit az eltelt évszázadok alatt elhordták.

A rom közvetlen közelében, az egykori kolostorgazdaság helyére a 18. században uradalmi központot alakítottak ki. Ez egy kúriából és körülötte felépült értékes, de ma siralmasan lepusztult gazdasági épületből áll(t).

A közvetlenül a barlanghoz vezető földút mellett álló, téglalap alaprajzú, földszintes, manzárd tetős kúria későbarokk-rokokó stílusban épült fel. Az erősen leromlott, beszakadt tetejű boltozott helyiségek sorával rendelkező épületben máig fennmaradt több értékes nyílászárókeret, ill. beltéri stukkódísz. A 19. században az Andrássyak kezébe került, jövedelmező uradalom épületeit a kommunizmus idején államosították. A helyi termelőszövetkezet sajnos nem a jó gazda gondosságával bánt az értékes műemlékkel, de a mai siralmas állapotot előidéző folyamatok mégis az épületek használatának megszűntekor gyorsultak föl. Teteje beszakadt, egy része leomlott, kovácsolt vas rácsait fosztogatók vitték el.

A kúria közelében - szintén rossz állapotban - még fennállnak az uradalom vashámorának épületei, melyek hasonlóan a kúriához, műemléki védelem alatt állnak.

(A leírás Tököly Gábor: Kastélyok, kúriák, udvarházak Gömörben c. munkája felhasználásával készült.)
2012-10-12 12:05:42

2018.05.02 11:46 klo állapot: 3 - koordináta: N 48° 34,104' E 20° 27,897' - egyéb

Az egykori kúriaépületet a tervek szerint hamarosan fel fogják újítani a mellette lévő pálos kolostorrom kutatásához, bemutatásához kapcsolódóan. A kúria jelenlegi állapota felújítás előtti, nyílászárók nincsenek, de a belső stukkó még megvan. A tető új. A kúria közelében még két gazdasági épület áll.

Csákány-kúria (3.810 km)
Megyeháza (4.958 km)