Magtár (Granárium)

Mezőgazdasági objektum
A falu nyugati peremén
Rövid leírás:
A ma országhatárral kettévágott Gömör-Tornai Karszt vidékének egyik Árpád-kori eredetű települése, Almás falu a 17-19. században az Eszterházyak birtokában volt, részét képezte a szádvári uradalomnak. (Az Almással egykor szomszédos Szádvár ma Szögliget határába tartozik és már a mai Magyarország határain belülre esik.)

Az uradalomnak természetesen számos gazdasági létesítménye volt, ezek egyikeként épült fel, valószínűleg a 18. században az almási magtár, barokk stílusban. Az észak-déli tengelyű, nyeregtetős, a meredek domboldalba belemetszve felépült magtár alsó szintje egy pince (bár ez a déli bejáratnál még földszint). Itt tárolták az uradalom saját borkészletét, valamint a tizedként beszolgáltatott borokat is. Az emeleti részen a gabonát és egyéb, megtermelt, ill. begyűjtött terményeket, diót, juhtúrót, gyapjút, stb. Az épületnek több történeti bejárata is van. A keleti oldalon nyíló bejáratként szép barokk vasajtó maradt fenn.

Az épületet a 2. világháború után államosították, így a század végére - sorstársaihoz hasonló módon - az évtizedeken át való elhanyagolás következtében a végső pusztulás határára került. 2008-ban egy helybeli civilszervezet elhatározta megmentését. Kezdeményezték műemlékké nyilvánítását, kutatásokat végeztettek múltjának megismerése céljából. 2009-ben a szádvári uradalom másik, megmentésre szoruló magtárával, a mai Magyarországon, Bódvaszilason álló Eszterházy-magtárral közös pályázatot nyújtottak be. A cél a két épület revitalizálása és a turizmus szolgálatába állítása volt. A felújított épület földszintjén a szintén itt megalakított, határokon átnyúló Gömör-Tornai Szent Orbán Borlovagrend a borászat emlékeit bemutató kiállítást hozott létre. A felső szinten szállásokat alakítottak ki. A Granárium rendszeres kulturális programok helyszíne, melynek központjában a hagyományőrzés, ezen belül is különösen a régi ételek szerepelnek. A magtár udvarában \"kemencéskertet\" hoztak létre, ahol a rendezvények idején megkóstolhatóak az itt készült ételek.