Sebők-kúria

Kúria, udvarház
Cím:
A fő tér, ma Ochtinai (Ochtinská) utca keleti térfalában áll a római katolikus templom mellett, a Rozsnyói (Rožňavská) utca sarkán.
Rövid leírás:
Az Árpád-kori eredetű Csetnek története a kezdetektől egybefonódott a bányászattal és a fémfeldolgozó iparral. Német hospesei szorgalmának hála hamar a mezővárosi fejlődés útjára lépett, több középkori templommal és egy, a belváros peremén emelt várral is jellemezhető gazdagsága.

A városba a korai újkorban számos nemes család is beköltözött és részt vállalt a bányászatban és az erre épülő vasiparban, kereskedelemben. E családok több, szinte palotaszerű városi házat is emeltek. Ezek egyike a középkori eredetű fő tér keleti oldalán álló, 1783-ban a Kerepesy család által építtetett Sebők kúria.

A földszintes, nyeregtetős saroképület két utcai homlokzatának későbarokk ill. rokokó vakolatdíszei, párkányai, pilaszterei kiemelkedően értékesek. Fő bejárati kapuja a fő térről nyílik. Az e homlokzat közepéből kiugró rizalitot íves timpanon koronázza, rajta - mára erősen romos - vakolatból kialakított, nemesi címerrel.

Az elhanyagolt, folyamatosan pusztuló, magánkézben lévő épületet minden valószínűség szerint raktárként használják.

(A leírás Tököly Gábor: kastélyok, kúriák, udvarházak Gömörben c. munkája nyomán készült.)

Madarász-palota (0.016 km)