Hámos-kastély

A faluközponttól északra, a fő úttól nyugatra.
Rövid leírás:
Az Árpád-kori eredetű település korai időkre visszanyúló, számottevő aranybányászatáról volt híres. A falu birtokosa a 13. századtól a Felvidéken tekintélyes nagyságú birtokokat összegyűjtő Máriássy család volt, akiknek Berzéte legfontosabb gömöri fészkükül szolgált. Kisebb megszakításokkal a 20. századig birtokoltak itt földeket és öt (!), ma is álló, valamely Máriássy által építtetett kastélyuk, kúriájuk ismert a faluban, értékes műemléki egységet alkotva a - Máriássyak által évszázadokon át szintén támogatott, ma református - középkori eredetű templommal.

Ezek egyike a faluközponttól és a fő úttól kissé távolabb felépült, földszintes, téglalap alaprajzú, későbarokk, ill. klasszicista stílusban, 1780-ban Máriássy Ferenc által építtetett, mai nevén Hámos-kastélynak hívott épület. (A közeli gombaszögi és szalóci vasolvasztókat birtokló Hámos család a 18. század végén vásárolt nagyobb birtokot Berzétén a Máriássyaktól.)

A nyeregtetős kastély kilenctengelyes, szimmetrikus főhomlokzatának közepén, íves attikával koronázott középrizalitban találjuk meg az egykori főbejáratot. Az egykor pompás épület egyike azon kevés kastélynak, amelyek 1989. után magánkézbe kerültek, de ez sajnos semmit nem javított az államosított, kirabolt és tönkretett épület tragikus állapotán. Ma a gépállomás irodájaként hasznosított kastély teljesen tönkretett, megcsonkított, egykori kertjének közepén áll, számos rozsdás géproncs társaságában.

(A leírás Tököly Gábor: Kastélyok, kúriák, udvarházak Gömörben c. munkája nyomán készült.)