Máriássy-kastély

A falu központjában, a templomtól nyugatra.
Rövid leírás:
Az Árpád-kori eredetű település korai időkre visszanyúló, számottevő aranybányászatáról volt híres. A falu birtokosa a 13. századtól a Felvidéken tekintélyes nagyságú birtokokat összegyűjtő Máriássy család volt, akiknek Berzéte legfontosabb gömöri fészkükül szolgált. Kisebb megszakításokkal a 20. századig birtokoltak itt földeket és öt (!), ma is álló, valamely Máriássy által építtetett kastélyuk, kúriájuk ismert a faluban, értékes műemléki egységet alkotva a - Máriássyak által évszázadokon át szintén támogatott, ma református - középkori eredetű templommal.

Ezek egyike a falu főutcájának közelében, a templomtól nyugatra álló, kisebb, földszintes, téglalap alaprajzú, nyeregtetős, ma cseréppel fedett Máriássy-kastély. A 18. század végén, barokk stílusban felépült, 1836-ban kissé átépített kastély szimmetrikus héttengelyes utcai főhomlokzatának közepén timpanonnal koronázott rizalit ugrik előre. Ablakai körül igényes későbarokk vakolatdíszek ill. keretek láthatóak. Udvari hosszú homlokzatán oszlopos, csehsüveg boltozatokkal fedett tornác fut végig.

A ma jó állapotúnak mondható, kívülről felújított, ámde eredeti telkének töredékén szorongó épületben a falu orvosi rendelője működik.

(A leírás Tököly Gábor: Kastélyok, kúriák, udvarházak Gömörben c. munkája nyomán készült.)