Fialka-kúria

Kúria, udvarház
Beretke 33., a település központi útkereszteződésében áll.
Rövid leírás:
Az Árpád-kori eredetű magyar falu egyik ősi, a 13. században feltűnt birtokos családja volt a Csoltóiak helyi ágaként kialakult Beretkey család. Tagjai ill. más birtokos nemesek az évszázadok során a faluban több nemesi udvarházai is építettek. Ezek egyike a falu központjában álló Fialka-kúria. Magát az épületet Beretkey Zsigmond építtette 1754-ben, barokk stílusban. (Ez mintegy száz év múlva, házasság útján jutott a Fialka család kezébe.) Az utcára merőleges tengelyű, földszintes kúria rizalitként előreugró, udvari kijárata fölötti timpanonban vakolatból kialakított \"Isten szeme\" motívum látszik. Túloldali bejárata elé a homlokzat elé ugró, két oszlopon nyugvó, kettős gúlasisakos portikuszt építettek.

A házat egykor park vette körül, melyet a 2. világháborút követő államosítás nyomán javarészt felparcelláztak és beépítettek. Figyelemre méltóak a kúriához tartozó, fennmaradt, egykori gazdasági épületek ill. cselédlakások.

(A leírás Tököly Gábor: Kastélyok, kúriák, udvarházak Gömörben c. munkája nyomán készült.)

A hosszú évtizedeken át gondozatlanul, üresen álló, romos épületet alig néhány éve felújították és a községi polgármesteri hivatal költözött falai közé. Oldalsó homlokzatán 2007-ben helyezték el Tornallyay Margit helyi földbirtokosnő emléktábláját, aki saját költségén híres református árvaházat hozott létre és tartott fenn a faluban a 20. század első felében.

Magtár (0.026 km)
Kubinyi-kúria (1.719 km)