Mirbach-palota

Városi palota
Ferenciek tere (ma: Františkánske námestie) 11.
Rövid leírás:
A ferences templom főbejáratával szemben emelkedő, látványos palotát Michael Spech pozsonyi serfőző építtette 1768-1770. között. A két emeletes, kései barokk stílusú, nyeregtetős ház szimmetrikus, 11 tengelyes főhomlokzatán érdekes módon két kocsibehajtó kapu is található, melyeken a hátsó épületszárnyak által körbezárt, téglalap alakú udvarra juthatunk.

A palotának fennállása alatt számos ismert nemesi családbéli tulajdonosa volt. Birtokolta gróf Csáky Imre, gróf Nyáry Károly - az ő családi címere díszíti a főhomlokzat timpanonját - és végül \"utolsó\" tulajdonosa, akiről az épületet ma nevezik: gróf Mirbach Emil. A város talán legszebb, rokokó épületének számító palota tervezője Mathias Hölriegel bécsi építész volt.

Az épületet 1963-ban védetté nyilvánították, 1975-ben pedig teljes műemléki felújításon ment keresztül. Ezután Pozsony város képzőművészeti galériája nyílt meg itt és működik benne máig is.