Oroszlános szökőkút

Világi plasztika, szobor
Cím:
Kenyérpiac tér (ma Námestie Slovenského národného povstania, röviden: SNP, = Szlovák Nemzeti Felkelés tere) déli részén, a Régi Piac előtt áll
A kút több, egykor különálló, nem összeillő faragvány egybeillesztésével létrehozott alkotás.

Legidősebb darabja a szökőkút központi oszlopának tetején lévő, ágaskodó oroszlán, amely Pozsony város címerét tartja. Az ismeretlen kőfaragó által,1592-ben készített alkotás eredetileg a pozsonyi Ferencesek teréről származik, ahol egy - ma már nem létező - városi ivókút része volt. Innen elmozdítva, az 1930-as években egyesítették mai talapzatával, ami nem más, mint egy kőből faragott, 17. századi, barokk oszlop, rajta több, 18-20. századi felújítást emlegető felirattal. E darab eredetileg az esztergomi érsekek híres, kiemelkedő kerttörténeti jelentőségű, de ma már szintén nem létező, beépült, pozsonyi kertjéből származik.

A szökőkút mai alját képező vízmedence a 20. században készült. A jelenleg látható oroszlán szobor egy másolat. Eredetije a Városi Múzeumban van.