Szent Anna kápolna

Kápolna
A falu keleti szélén, az Április 4. tér (Námestie 4. aprila) keleti végén
Rövid leírás:
Máriavölgy templomát és kolostorát 1377-ben alapította Nagy Lajos király. A középkor és az újkor során nagy látogatottsággal rendelkező zarándokhely épületeit többször bővítették, újjáépítették a pálosok által birtokolt épületcsoportot. A templomot, híressége tetőfokán évente sok tízezer ember látogatta meg, köztük több európai király, császár és jelentős nemesember.

A 17. század végén a templomot I. Lipót király költségén, kiemelkedő igényességgel, barokk stílusban jelentősen átépítették. Ekkor, 1691-ben emelték a templom szentélyétől délre a Szent Anna kápolnát.

A hatszög alaprajzú, egyszerű szerkezetű kápolna jellegzetes, barokkos tetőszerkezetét fémlemezzel fedték. Félköríves záródású ablakai és hasonló, nyugati irányból nyíló, egyetlen bejárata kőkeretesek. Az ajtó fölött - leromlott állapotú - barokk falkép, efölött pedig - kronosztikont tartalmazó - felirat látható.

1927. óta - megszakításokkal - a Gecsemáni Vigasztaló Testvérek nevű szerzetesrend gondozza a zarándokhelyet és az épületeket.