Irgalmasok tere (ma: námestie SNP) északi oldalában
Rövid leírás:
Bár Pozsony Magyarország nyugati határszélén helyezkedett el, a középkorban zömében német ajkú lakossága révén pedig élénk kapcsolatban volt Nyugat-Európával, mégis a reformáció csak nehezen terjedhetett el falai között. Ez első sorban a közeli Bécs igen erős katolikus, ill. ellenreformációs hatásával volt magyarázható. Ennek következtében Pozsony reformátusai - bár évszázadokon keresztül vannak róluk adatok - nem tudtak jelentős csoportot képezni, hitüket pedig leginkább a népes evangélikus gyülekezetben gyakorolhatták. Csak a 19. század végén szaporodott meg a reformátusság lélekszáma, leginkább más, református vidékekről a fejlődő Pozsonyba való költözések útján. Önálló gyülekezetté csak 1894-ben válhattak. Istentiszteleteiket az evangélikusok helyiségeiben, majd lakásoknál tartották, de a század végére megerősödött egy új, saját templom építésének igénye.

1907-ben az Irgalmasok terén az államtól megvásárolták az itt álló sóraktárakat és ezeket lebontva jutottak belváros-közeli építési telekhez. A helyi hagyomány szerint e telken egykor állt épületben tartották fogva azt a 80 magyarországi református lelkipásztort, akiket a hírhedt "pozsonyi vésztörvényszék" 1674. március 5-én gályarabságra ítélt.

Az új templom végül 1912-13-ban épült fel Wimmer Ferenc és
Opaterny Flóris mérnökök tervei szerint. Ünnepélyes átadásának díszvendége Tisza Kálmán miniszterelnök volt.

Az utcafronton, zárt sorban álló, historizáló, neoromán stílusú épület egyetlen, közterületre nyíló homlokzata a délkeleti, melynek nyugati sarkán magas, egyszerű kialakítású, gúlasisakos torony emelkedik. Leglátványosabb eleme az egész homlokzatot uraló, hatalmas, felül félkörívben záródó, kőkeretes ablak. A homlokzaton számos helyen jelennek meg középkori, a román stílusból kölcsönzött, itt vakító fehér mészkőbe faragott építészeti elemek, ajtóbélletek, oszlopfők, stb.

A szlovák főváros református templomában 1945. óta immár a magyar mellett szlovák nyelven is tartanak istentiszteletet, igazodva a gyülekezet anyanyelvi igényeihez.

Az épület remek állapotban van. A parókiát, irodákat és gyülekezeti termét nem itt, hanem a Széplak utcában találjuk meg.