Nagymorva kori templom maradványai

Szakrális romemlék
A dévényi várhegyen, a középkori kővártól keletre lévő, kissé alacsonyabb platón.
Rövid leírás:
A dévényi várhegy, kiváló földrajzi adottságokkal rendelkezik: a Duna partján vezető út fölé meredeken emelkedő hegy a Morva folyó torkolatának keleti zugában. Emiatt szinte minden fontosabb történeti korban lakott, gyakran pedig erődített is volt. Ennek ellenére a 20. század elejéig leginkább csak az írott forrásokkal is jól adatolt, romjaiban máig fennálló, középkori vár története volt ismert a közvélemény előtt.

A Tirianont követően, 1920-tól Csehszlovákiához került Dévényben - hasonlóan az egész Szlovákiához - gőzerővel indult meg a korai szláv történelem és régészeti lelőhelyek kutatása - nem kis részben azért, hogy tudományosnak tűnő muníciót szolgáltasson a határváltozás politikai alátámasztásához.

A dévényi Várhegyen is elkezdett régészeti ásatások egyik legelső évadában, 1921-22-ben a középkori vártól keletre előkerült egy keletelt tengelyű, egyhajós kőtemplom maradványa. Alaprajzának érdekessége, hogy szentélyrészében három db félköríves apszis is előkerült: egy-egy északi, keleti, ill. déli irányban csatlakozott a szentélyhez.

A feltáró I. L. Červinka az épületet – tekintettel alaprajzása és a hegy egyéb, római leleteire - először római korinak határozta meg. Az 1980-as években, modern eszközökkel végzett kontroll-feltárások igazolták az újra feltárt templom valódi korát. Eszerint a templomot a 9. század második felében, Rastislav fejedelem uralkodásának idején emelték. Annak a morva-szláv településnek a temploma lehetett, amelyik az ún. Nagymorva Birodalom idején állt a Várhegyen. Mivel ez az időszak a szlovákság identitásának egyik legfontosabb korszaka, e romokat ma is igen nagy becsben tartják.

Ma az alapfalak szintjén helyreállított templommaradvány, a szépen karbantartott vár területén, jól kitáblázott ösvényen látogatható.