Havas Boldogasszony templom

Mély (ma: Hlboká cesta) utca közepén, az út fölé magasodó dombon
Rövid leírás:
A mai, Havas Boldogasszonynak szentelt római katolikus plébániatemplom az azonos patrocíniumú eredeti barokk kápolna helyén áll, melyet az építkezés előtt lebontottak. (Áll viszont még az a kis, igen egyszerű alaprajzú kis méretű, későbarokk templomka, amely a mai, óriási méretű építménytől délkeletre szerénykedik a fák között.)

A jelenlegi templom 1943. és 1948. között épült Bohuslav Fuchs, Vécsei Ignác és Dezider Quastler műépítészek munkaközösségének tervei szerint. Vasbetonépítmény, melyet a negyvenes évek építőművészet legmagasabb színvonalának megfelelően terveztek.

A templom uralkodó eleme a Mély út fölé tájolt, 50 méter magas torony, tetején egy magas, éjszaka világító kereszttel. A templom építészeti szempontból 1947-re elkészült, 1948 októberében felszentelték, de akkor még nem volt teljesen berendezve. 1950. után kezdték a templomban elhelyezni a mai berendezés egyes részeit, melyek a környékbeli szentélyekből, a Mária Oltalma árvaház kápolnájából vagy a Škarnicel utcai Svoradov katolikus internátus templomából (mozaik) származnak.

A templomon magyar és német nyelvű tájékoztató feliratok is találhatóak. A Bécset ostromló törökök fölötti 1683-as győzelmet, egyben a szlovák nép rabságból való megmenekülését ünneplő emléktábla viszont csak szlovák és német nyelvű...