Zsidó temető

Temető
Az Óvártól közvetlenül északra. Megközelíthető az Am Schanzl vagy az Am Burggraben utcáról.
Rövid leírás:
Az óvár melletti zsidótemető 11633 négyzetméteren 150 sírkövet, azaz Mazewát tartalmaz – ezek főként mühlendorfi márványból vagy homokkőből készültek. A köpcsényi zsidóság már a 17. században létezett. Az 1735-ös számlálás 266, az 1821-es már 789 fő zsidó vallásút vesz listába. A településen született híres hegedűművész és komponista Joachim József szintén zsidó származású volt. A következő évtizedekben csökken a számuk, mivel több kereskedő is kivándorolt Pozsonyba és Bécsbe. 1934-ben már csak 62 zsidóról tudunk, s 1938-ban végleg megszűnik a hitközség.
A temető leghíresebb sírköve Chajim Ascher Anschelé, ugyanis az általa 1770-ben illusztrált Pesach-Haggada ismert és elismert munka.
A temető nem látogatható, csupán a lelakatolt vaskapun át vethetünk néhány pillantást a düledező sírkövekre.

A füvet talán le lehetne nyírni, egyébként az elhagyatottságához képest jó állapot.

Köpcsényi vár (0.065 km)