Zsinagóga

Zsinagóga
Pri synagóge utca
Rövid leírás:
Nyitra már az államalapítás óta Magyarország északnyugati részének egyik legjelentősebb világi, katonai és egyházi központja volt, a város az azonos nevű vármegye és püspökség székhelye.

Az első, zsidókról szóló adatok a 12. századból ismertek Nyitráról. Az egész középkor során dinamikusan fejlődő közösség a a 17. században alakult újjá és erősödött meg. A 19. század második felére a város lakosságának mintegy egynegyedét tették ki a két vallási irányzatra, az orthodox és a neológ irányzatra elkülönülő zsidók. A város a zsidó oktatás fontos központja volt. A nácik által elfoglalt Európában az egyik utolsó yeshiva (zsidó vallási iskola) működött itt 1944. szeptemberéig, a híres rabbi, Samuel Ungar vezetésével. A nyitrai zsidók nagy részét a holokauszt idején megölték, a túlélők zöme pedig kivándorolt. Ma csupán egy igen kis vallásos közösség él a városban.

A város ma is álló zsinagógája 1908-11 között épült fel. Tervezője az ország legjelentősebb zsinagógáit megalkotó, budapesti Baumhorn Lipót volt. Az épület Baumhorn stílusának jellemző megnyilvánulása. Formanyelvében és díszítésében mesterien ötvözte a mór, bizánci és szecessziós stíluselemeket. A függőleges pilaszterekkel három részre tagolt főhomlokzat két sarka fölé 1-1 jellegzetes torony emelkedik. A templom belülről egyterű, boltozatait négy pilaszter tartja. Ugyancsak ezen nyugszik a nők számára emelt, elkülönült karzat is.

Az egy évtizeden át tartó, igényes felújítást követően a gyönyörű épület ma a Nyitrai Kerület kulturális központjaként működik. A nők karzatán a szlovákiai zsidók történetéről találunk kiállítást. Ugyancsak itt látható a nyitrai születésű izraeli Shraga Weil grafikusművész állandó kiállítása is.

Az épület része a Szlovákia zsidó örökségét bemutató kulturális útnak.

Gyönyörű épület, csak a lábazat salétromos, vizesedik