Zsinagóga

Zsinagóga
Malá (Kis) utca 2.
Rövid leírás:
Az agrártelepülésnek számító Nagysurány zsidó lakosságáról az első adatok a 18. századból ismertek. A surányi zsidóság a tradicionális elkötelezettségű ortodox irányzathoz tartozott és híres iskolát tartott fenn. A 20. század elején a lakosság 10 százalékát kitevő zsidóság 1944-45-ben Auschwitzben elpusztult. A kevés túlélő teljes számban emigrált, így ma nem él zsidó Surányban.

Az ortodox zsinagóga 1916-ban épült, eklektikus stílusban. A téglalap alaprajzú, nyeregtetős épület igen dekoratív homlokzatán érdekesen keverednek a neogótikus, a szecessziós és a mór stíluselemek.

Az épületet a 2. világháború után iskolaként használták, majd alapos belső felújítás után, 2005-től kulturális programokat, kiállításokat rendeztek benne. 2007-ben ebben nyitotta meg kapuját a surányi városi múzeum, amely a város történetéről szóló kiállításaival várja látogatóit. A fokozatos felújítások során helyreállították az épület belső képét.

Az épület része a Szlovákia zsidó örökségét bemutató kulturális útnak.

Nagyon szép lehetett újkorában az épület, kár, hogy most el van hanyagolva!