Zsinagóga

Zsinagóga
Pri potoku 76
Rövid leírás:
A település a 11. században a Hont-Pázmány nemzetség tulajdonában volt. A tatárjárás alatt elnéptelenedett, de újra népesítették. Később királyi várbirtok, majd számos birtokosa között ott találjuk a Stíborokat, A Fuggereket és a Balassi családot is. Első írásos említése 1397-ből való.

Noha 1720-tól kezdve már van adat arra, hogy a faluban zsidó vallásúak is élnek, a település zsinagógája csak a 19. század elején épült meg barokk stílusban. Egyhajós, kontyolt nyereg tetős, téglalap alaprajzú épület. Hosszanti homlokzatain félköríves záradékú ablakok találhatók, melyeket a homlokzatból enyhén előreugró lizénák választanak el. A hátsó fal kiugró részének körablaka az aron hakodesh (frigyszekrény, ahol a Tóra tekercseit tartják) elhelyezkedésére utal.

A 20. században egy ideig raktárként használták az épületet, majd 2015-16-ban felújították,és azóta kulturális célokra használják.

Az épület mellett áll a szintén felújított egykori zsidó iskola is.

Az É-i homlokzaton a holokauszt áldozatainak emléktáblája található.