Megújulásunk támogatója:  

Zsinagóga
Ország:
Szlovénia
Szélesség (lat):
N 46° 33,915'
Hosszúság (lon):
E 16° 27,058'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Zsinagóga
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 3
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 2
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Lendva 9220, Pandur Lajcsi utca 1.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Lendván és a mai Muravidéken a zsidó származású iparosok és kereskedők II. József császár visszavont gazdasági intézkedései után telepedtek le. Az említett közösséghez tartozók kezdetben kézművességgel, a dualizmus korában pedig főképpen kereskedelemmel foglalkoztak. Alsólendván 1896-ban 47 zsidó család élt, mintegy 234 családtaggal, akik nagyobbrészt orvosok, kereskedők, ügyvédek, hivatalnokok voltak. Az I. világháború után, miután a vidéket az új délszláv államhoz csatolták, a legtöbb Lendva környéki zsidó család áttelepült Magyarországra. A II. világháború idején sajnos itt is megkezdődött a zsidók üldözése, és 1944 tavaszán e vidékről 220 zsidót internáltak. Az elhurcoltak közül mindössze 18-an tértek haza. A zsidó származású polgárok jelentős szerepet töltöttek be a magyarságtudat és műveltség megőrzésében, valamint nagymértékben hozzájárultak az ernyőgyár, a kötöde, a téglagyár és a nyomdászat kibontakozáshoz is.

A lendvai izraelita templom a zsidóság emlékét őrzi. Az alsólendvai zsidó hitközség 1837-ben alakult, szertartásaikat kezdetben egy bérelt épületben tartották. 1866-ban, Schacherl Mózes rabbi szolgálatának ideje alatt kezdték építeni a zsinagógát. Az egy emeletes, monolit épület majdnem négyzet alapon fekszik, négycsatornás tető fedi, homlokzatán falkiugrás és öblös koszorú található. Egykor 80 ülőhely volt a férfiak részére, a karzaton pedig 60 a nők számára. Ma az épület belső terét csupán hat vájt, korinthoszi oszlopfővel ellátott oszlop díszíti, melyek a karzat tartóoszlopai. Az eredeti felszerelésből csupán az óra maradt meg.

A zsinagógát szakrális objektumként 1944-ig használták aztán a zsidók száműzése után a vallási szertartások abbamaradtak. Az évtizedes degradáció után a XX. század kilencvenes éveiben felújították és jelenleg kiállítóhelységként és kulturális események színhelyéül szolgál. 2013-ban a holokauszt múzeumává nyilvánították. A lendvai Zsinagóga a maribori mellett Szlovénia egyetlen ilyen jellegű épülete.

Forrás: Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet, Lendva
Adatlapot készítette:
klo
Adatfelvétel ideje:
2015-10-11 17:55:58
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.