Zsinagóga

Zsinagóga
Márton Áron utca 10. szám
Rövid leírás:
Érmihályfalva hajdan jelentős számú, szinte teljesen kipusztított zsidó lakosságának ez az egyetlen hajléka. A kommunizmus alatt bútorraktár működött benne. Az épület restauráló nagyjavításon esett át a közelmúltban.
A zsinagóga főhomlokzata északra néz, két szélső rizalitját oszlopszerű pilaszterek szegélyezik. Oszlopos végük a koronázópárkány fölé emelkedik. Mindegyiken egy-egy félköríves lezárású bejárat, fölötte pedig egy-egy félköríves lezárású ablak látható. A homlokzat középtengelyében helyezkedik el az óriási méretű félköríves bejárat két oldalán sávozott pilaszterrel, mellettük egy-egy kisebb ablakkal. A pilaszterek az övpárkány fölé emelkedve két-két karcsú ikeroszlopot tartanak, amelyek fölött újabb párkány húzódik. A felső övpárkányt középen nagyméretű kerek ablak töri meg. A homlokzat pedig egy nagyméretű hullámos pártázatban végződik, amelynek csúcsán Mózes-táblák állnak.