Zsidó temető

Temető
Külterület a községtől délkeletre
Rövid leírás:
A lajtakátai zsidó hitközség valószínűleg a kuruc háborúk idején (1704-1709) vagy röviddel azok után (1712-ig) keletkezett. Az újonnan betelepülő zsidók nagy része valószínűleg Pozsonyból jött ide. 1764-ben az egykori "Schlossberg" majorságban (az Esterházyak kastélya és majorsága mellett volt a Schlossberg-család kastélya és majorsága) 18 zsidó család élt, akik az Esterházyaknak védelmi pénzt fizettek.
A magyar Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 1835-ben 171 zsidó élt Lajtakátán. Ezután folyamatosan csökkent a zsidó lakosság számaránya. A zsidók nagymértékű elvándorlása folytán időnként még az istentisztelethez szükséges tíz férfinak is csak nehezen sikerült összejönnie. 1880-ban már csak 62 zsidó élt itt. 1885-ben lajtakátai zsidó hitközség a nagyobb köpcsényihez csatlakozott. 1934-ben számuk 19-re csökkent.

A hitközség a lakott településtől viszonylag távol, a Lajta folyó nyugati partja közelében hozhatta létre temetőjét, amely ma 2.733 m2 területű. A 19. század közepétől a környéken fekvő Miklóshalma (Nickelsdorf) és Mosonújfalva (Neudorf) zsidó vallású lakóinak temetőjéül is szolgált.

A leírás és a képek forrása:
Eva Schwarzmayer - Herbert Brettl - Koloszár Tamás - Balázs Edit - Szarka Lajos: Zsidó emlékek a Nyugat-Pannon EU régióban. (Burgenland, Gyõr-Moson-Sopron, Vas és Zala megye). Szombathely, 2008.