Megújulásunk támogatója:  

Zsidó temető


(A képek forrása: Szeder László / Panoramio)


Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 47° 45,882'
Hosszúság (lon):
E 18° 6,783'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Temető
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Aranyember (Zlatého muža) utca
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A nagy múltú, Duna-menti város, Komárom ma három temetővel rendelkezik: a református, a katolikus és a zsidó temetővel. Ezek földrajzilag a Belvárostól nyugatra, kb. 1 km-re, a Kikötői városrészben, egymás szomszédságában helyezkednek el a Megyercsi út, a temető sor, Aranyember utca, ill a Pozsonyi út, valamint az Eötvös utcai lakótelep közötti, mintegy 32 hektáros területen.

Ezek között a nyugati szélen található a zsidó temetőrész, melyet a Pozsonyi út, és az Aranyember utca határol. A református temetőtől nyugatra már a 18. században is létezett egy kisebb izraelita temető, amelyet az 1810-es években már kerítés határolt és amelynek területét a hitközség 1858-ban meg is vásárolt Komárom városától. 1923-ban ravatalozó épült a temetőben, melynek falán tábla örökíti meg az I. Világháborúban elesett komáromi zsidó polgárok, valamint az 1944-45-ben életüket vesztett helyi és környékbeli zsidó lakosok emlékét. 1977-78-ban, a Pozsonyi út kiszélesítése és a felüljáró építése során a temető mintegy 1/3-át, nyugati, legidősebb és legértékesebb részét, 858 sírt megsemmisítettek.

A temetőben nyugszik számos, a város és a környék életében fontos szerepet betöltő, kiemelkedő zsidó személyiség, művészek, értelmiségiek, tisztviselők, iparosok, kereskedők, nagypolgárok. Több síremlék jelentős műemléki és művészeti értéket képvisel.

A leírás a wikipedia.org adatainak felhasználásával készült.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2013-03-04 21:54:04
 
 

Állapotjelentések

2013.05.29 14:48 ngabi állapot: 5 - koordináta: N 47° 45,891' E 18° 6,823' - egyéb

Az Aranyember utcában van a bejárat, természetesen zárva. A koordináta ott készült, a többi képet a felüljáróról fényképeztem.

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.