Megújulásunk támogatója:  

Zsidó Kaszinó (Kassai Társaskör Székháza)
Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 43,093'
Hosszúság (lon):
E 21° 15,668'
Védettség van?
nem
Típus:
Középület
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Rooseveltova ulica (korábban Bercsényi u.) 3.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Kassa városa, annak ellenére, hogy itt zsidó vallásúak csak az 1840-es évektől telepedhettek meg, az évszázad végére a Felvidék egyik legjelentősebb zsidó központjává vált. Nagy létszámú izraelita közössége a századforduló évtizedeiben számos - máig is álló - pompás középületet: zsinagógát, iskolát, kórházat és egyéb szociális célú épületet, stb. emelt.

Ezek sorába tartozik a Kassai Társaskör székháza, ismertebb nevén a Zsidó Kaszinó is. Maga a Társaskör 1893-ban alakult és komoly kulturális és közéleti szerepet játszott a városban, pl. 4500 kötetes könyvtárral is rendelkezett, hangversenyeket, bálokat rendezett. A szervezet, amely 1938-ban már 342 tagot számlált, 1941-ig működött. Ekkor vagyonát a Kassán működő legrégebbi zsidó szerveződésre, a Chevra Kadisára ruházta át, majd megszűnt.

Az utcafronton, zárt sorú beépítésben álló, egy emeletes, nyeregtetős, cseréppel fedett, visszafogott díszű, szecessziós stílusú szákház - Kassa nem túl sok szecessziós épületének egyike - 1910-ben épült téglából, Beck Kálmán tervei szerint. A kivitelezést Fekete F. helyi építészmérnök vezette. A székház falai között több különféle közösségi helyiség, terem, az utcára nyíló földszintjén pedig egy kávéház kapott helyet, míg a ház hátsó részén lakások is voltak.

A II. világháború végén a kassai zsidó közösséget koncentrációs táborba hurcolták, ahol döntő többségüket megölték, a túlélők zöme pedig nem tért vissza, hanem kivándorolt. A gazdátlanná vált épületet az újabb csehszlovák érában államosították és 1962-től az 1990-es évek elejéig a bábszínház működött falai között. A műemlék épületet a rendszerváltás utáni restitúció során visszakapta a zsidó közösség.

A patinás épületet az elmúlt években felújították, de az utcakép harmóniája alaposan tönkrement, amikor a szomszéd ház elpusztítása után itt épült fel az ultramodern Hilton Szálló ill. a casino parkolóháza.

Forrás: visitkosice.sk ill. Gayer Veronika: Zsidó egyesületek Kassán a két világháború között.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2016-07-05 19:43:53
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Haszid gettó (0.130 km)
Lakóház (0.138 km)
Törvényház (0.152 km)
A Nyolcemeletes (0.155 km)
Scala Kabaré (0.162 km)
Forgách-palota (0.171 km)
Alsó kapu (0.173 km)