Zólyomlipcse vára

A község északi széle fölötti, 375 m-es hegyen áll.
Rövid leírás:
A várat 1250-ben említik először, királyi tulajdonként. 1306-ban Károly Róbert foglalta el. A 15. században többnyire a királynék birtokolták. Későbbi birtokosai között találhatjuk a Széchy családot, a Wesselényieket és Bercsényi Miklóst is. A 19. században tűzvész pusztított falai között, sokáig nem építették újjá, majd 1873-1920 között árvaházként üzemelt. Azóta is folyamatosan lakott, külső falainak helyreállítását 2008-ban kezdték el.
A vár 60x30 méteres, ovális részét tekintik a legrégebbinek, a 13. századból valónak. Ehhez csatlakozik keleten a kerek öregtorony, nyugaton pedig a többosztatú palota. Ehhez az árvaház működése kezdetén egy újabb épületszárnyat illesztettek.
Gótikus elemeket a vár keleti részén találhatunk, néhány kapu és ablak formájában. A gótikus kápolnát 1692-ben barokkizálták. 1573-ban reneszánsz stílusban építkeztek a vár belsejében.

Mátyás-ház (10.631 km)
Thurzó-ház (10.822 km)