Zidita barlangvár

A falutól délre, kb. 2 km-re lévő szűk völgyben, sziklafalban.
Rövid leírás:
A Glod falu határában rejtőző barlangvár most a Zidita-barlang nevet viseli. Megközelítése a község déli feléből a legcélszerűbb, innen egy 1,5 km hosszú földút vezet a Glodi-szurdok északi bejáratához. A szurdokba lépve a sziklakatlan alját szinte kitöltő Erdőfalva /Ardeu/-patak partján haladunk tovább. Fél kilométernyi gyaloglás után végül megpillantjuk a barlangot fent, balkéz felől, a szurdok déli falában. A fiatal fák erősen takarják, ezért igencsak figyelni kell, nehogy elmenjünk mellette.

A patak fölött 20-25 méterre lévő, 4 méter széles, csúcsív alakú barlangot a meredek hegyoldalba felkapaszkodva közelíthetjük meg. Téglás 1889-ben elégedetten állapította meg, hogy a barlangnyílás „még most is egész szélességében megőrizte védőfalazatát”. Szerinte a fal egykor 2-3 m magas volt, amely mögé csak létra segítségével lehetett bejutni. Részletesen ír a két sorban, alul és felül látható 3-3 lőrésről is. Megjegyzi, hogy Várady Ferenc nagyalmási jegyző ősei itt találtak menedéket 1784-ben, a Horea-Kloska féle román parasztlázadás idején. A várfal keletkezési idejéről nem tesz említést, ez a 16-17. századra tehető.

Manapság a barlang szájához érve jóval szerényebb kép tárul elénk. A várfalból mindössze a barlang bejáratának nyugati oldalában omladozó 20 cm magas, 1 méter hosszú, 1,8-2 méter vastag falcsonk maradt meg hírmondónak. A barlang mennyezete üregekkel erősen tagolt. Fő járata kb. 25 méter hosszú, a barlangnyílás irányába lejt.

Erdőfalva vára (3.018 km)
Barlangvár (4.332 km)