Zichy-kúria

Kúria, udvarház
Rövid leírás:
A 18. század végére, esetleg a 19. század elejére keltezhető épületegyüttes építéstörténetéről sajnos alig tudunk valamit, csupán stíluskritikai alapon keltezhető. Minden bizonnyal nem a főleg Magyarországon birtokos Zichyek építették, hanem csak házasodás révén, a 19. század végén szerezték meg azt a korábban a faluban birtokkal rendelkező Kemény családtól.

Az épületegyüttes két különálló, eltérő jellegű épületből áll. A régebbi egy igen hosszú, a Luc-patak mentén felépült, kontyolt nyeregtetős, cseréppel fedett épület, az ún. \"hosszú kastély\". Az erősen lejtő terepszintre tekintettel keleti homlokzata két-, míg (eredetileg teljesen nyitott) árkádos udvari homlokzata egy szintes. Ezt az épületet a Bethlen család építhette.

A másik, vélhetőleg fiatalabb kúriaépület a telek északi részén áll. Téglalap alaprajzú, földszintes, barokkos manzárd tetejű ház, rövidebb oldalain 1-1 kisebb tömeggel bővítve. Főhomlokzata héttengelyes, melynek közepén nyíló főbejárat elé nyúlánk, korinthoszi fejezetes kőoszlopok által tartott, timpanonos portikusz épült. Ennek háromszögű oromfalán a két világháború között még megvolt az iktári Bethlen család címere.

Teleki-kastély (3.856 km)
Teleki-kripta (4.343 km)