Zathureczky-kastély

Kúria, udvarház
Fő utca, 55/A. szám
Rövid leírás:
Nagyváradtól 35 kilométerre, a Sebes-Körös bal partján fekvő Cécke község első írásos említése 1256-ból való, Chetka néven, 1332-ben Chezke, majd Chechke, 1483-tól Czeczke. A névalak puszta személynévből keletkezett magyar névadással. A 19. századi Zathureczky-kastély romantikus stílusban épült. A kastély tulajdonosai 1913-ban Zathureczky István és fiai voltak, akik gazdasági akadémiát végeztek, és hazatérve modern mezőgazdálkodást folytattak a családi bortokon. A családot a kommunizmus alatt Medgyesre deportálták, a birtokot és az épületeket pedig a kollektív gazdaság számára államosították. A kastélyban a közelmúltig a polgármesteri hivatal és a rendőrség működött.
A kastély szabadon álló, összetett alaprajzú épület. A főhomlokzatot lizénák tagolják, közöttük keretelt, egyenes záródású ablakok törik meg a falsíkot. A koronázópárkány alá fogazott rátét került. Bal oldalon, a homlokzat síkjából sokszögben kiugró rizalit áll, fölötte fogazott pártázattal. A jobb oldali épületrész egy előreugró, téglalap alaprajzú, emeletes, bástyaszerű torony, amelynek koronázópárkánya fölött is fogazott pártázat látható. A bejárat a bal oldali teraszról nyílik, ahová lépcsők vezetnek. A hátsó homlokzat négy ablakosztású, két szélén egy-egy keskeny, középen egy hármasablakkal. Az intézői lakás L alaprajzú és az udvarháztól jobbra helyezkedik el.

Zichy-kúria (2.778 km)