Wolphard-Kakas-ház

Lakóépület és üzlet
Fő tér (ma P. Unirii tér) 31.
Az épület földszintjén ma bank működik, míg emeleti részeit a Képzőművészeti Egyetem foglalja el.
Rövid leírás:
A város középkori eredetű, téglalap alaprajzú fő terén helyezkedtek el Kolozsvár legfőbb középületei és itt épültek fel a legtehetősebb polgárok - a 16. századra már gyakran emeletes - kő házai.

E kő épületek egyik legszebb, részben máig fennmaradt tanúja a tér keleti házsorának déli részén álló ház, amelyet a 16. sz elején Wolphard Adorján, a város utolsó katolikus plébánosa és családja birtokolt. A korábban, ismeretlen időben épült, középkori kőházat Wolphard reneszánsz stílusban átépíttette és bővíttette 1534-41 között. A bővítést utóda, Wolphard István főbíró, külföldön is tanult, jeles asztrológus folytatta 1579-81. között. Munkáját végül a bíró halálát követően özvegyének új férje, Kokas István fejezte be az 1590-es években, mikoris az udvar felé bővítették a házat, szintén reneszánsz ízléssel.

A Kolozsvár talán legszebb reneszánsz épületének számító ház udvari homlokzatán számos szép, 16. századi ajtókeretet, kőből faragott címert és egy remekbe szabott napórát is láthatunk. Az épület kiemelkedő értékű, faragott vállkövekről indított, reneszánsz boltozatos terét ma a használó bank álmennyezettel takarta le, így az nem látható.

1894-ben a házat tulajdonló Szathmári Elek ötvös az utcai (legidősebb) szárnyat lebontotta és helyén felépítette a ma látható, zárt sorú beépítésben készült, három szintes, eklektikus bérházat. Az ekkor lebontott épületszárnyból kibontott, reneszánsz nyílászáró-keretek az Erdélyi Múzeumba kerültek, ma a város legértékesebb, legismertebb késő-középkori faragványai.