Wick-ház

Mezőgazdasági objektum
Várkapu (ma: Vrátna) utca 16.
Rövid leírás:
A Várkapu utca nyomvonala a középkori kassai belvárost övező egykori kőfalak délnyugati ívét követi. Az itt kimért, keskeny telkeken álló, jellegzetes, földszintes, nyereg tetős házak zárt sorú beépítést alkotnak.

A 16. számú ház három tengelyes, eklektikus homlokzatát rusztikázás borítja. Ebben a házban laktak Wick Béla (1873-1955) kanonok, pápai prelátus és tanár szülei. A város legnevesebb helytörténészére a ház homlokzatán emléktábla (Győrfi Lajos alkotása, 2008-ból) utal. Wick tizenhat kötetet, illetve tanulmányt írt a város történetéről. Eperjesen ő volt Márai Sándor görög tanára. A második világháború után meghurcolták, a népbíróság elítélte, ám végül helyzete rendeződött. A kassai Köztemető VII/c-1-6 parcellájában nyugszik családtagjaival együtt.

A leírás forrása Balassa Zoltán: Kassa. Történelmi városkalauz. Barót, 2016. című műve. A fotó forrása: wikipedia.org/Ladislav Luppa

Forgách-palota (0.104 km)
Alsó kapu (0.120 km)