Wesselényi Miklós szobra

Világi plasztika, szobor
A Iuliu Maniu téren, a polgármesteri hivatal előtt.
Rövid leírás:
A Szilágy megyei városban 1891-ben merült fel a Wesselényi szobor állításának gondolata, melyet közadakozásból és a megye támogatásával terveztek megvalósítani. Egy sikertelen pályázatot követően végül a kor elismert köztéri szobrásza, Fadrusz János nyerte el a megbízást. Az általa elkészített minta alapján a budapesti Beschorner cég ki is öntötte az életnagyságnál nagyobb szobrot, ami végül 1901-ben került el Zilahra és 1902-ben avatták fel ünnepélyes keretek között. A szobor köré Fadrusz egy kis parkot is tervezett, szecessziós kerítéssel övezve.

A szobrot a város akkoriban rendezett, újonnan kikövezett fő terére, a Kossuth térre tervezték, ahol a századfordulón számos új épület, bérház emelkedett.

A szobrot és közvetlen környezetét 1935-ben lerombolták és csak 1942-ben, Észak-Erdély Magyarországhoz csatolását követően sikerült újból felállítani, immár egy másik, sokkal magasabb posztamensre.

Az alkotást két egész, anatómiai pontossággal megformált alak képzi: Wesselényi és egy előtte térdeplő, felszabadított jobbágy. A két személy egyazon szinten ábrázolása is az egyenjogúságra utal. A báró mögötti sziklahalmon láthatjuk Wesselényi ledobott kabátját és egy szalagos babérkoszorút, melyen Szemere Miklós mondata olvasható: \"A szabadság bajnokának\".

Bay-kastély (9.024 km)
Zsákfalva vára (10.215 km)