Vörös kereszt

wikipedia.org
Szakrális plasztika, szobor
A Mosonbánfalvát Ilmiccel összekötő országút mentén, annak nyugati oldalán.
Rövid leírás:
A település első okleveles említése 1318-ból való (Vytezfelde). 1361-ben már Banfaluként szerepel, 1410-ben Apathlan néven említik - e névből ered a település mai német neve. A 17. századtól az Esterházyak birtoka.

A ma zömmel római katolikus lakosságú település gazdag ún.szakrális kisemlékekben. Ezek sorába tartozik, a helyben használt elnevezéssel "Vörös kereszt" is, ami valójában egy Pieta-oszlop. Az egyszínű, fehér kőből faragott oszlop a 18. században készült, klasszicista stílusban. Jelenleg már beton talapzaton nyugszik a négyzetes keresztmetszetű oszlop. Tetején található a Pieta jelenet szoborcsoportja: A Fájdalmas Anya, Szűz Mária ölében tartja a halott Jézust. Az oszlopon építési-, vagy egyéb felirat nem található.

Temetői kereszt (1.360 km)
Földvár (7.037 km)