Megújulásunk támogatója:  

Volt római katolikus kántori lakás

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 18,321'
Hosszúság (lon):
E 23° 7,843'
Védettség van?
nem
Típus:
Lakóépület
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A fő tér déli oldalától emelkedő, a katolikus templommal és temetővel koronázott hegy tövében áll, nem messze a fő tértől.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A kies völgy felső, kiszélesedő részén álló település helyén az aranybányászat már a római korban megindult. A középkor és az újkor során folyamatos volt a bányászkodás, amely komoly gazdagságot és polgárosodási lehetőséget biztosított a városnak. Ennek megfelelően a belváros igen értékes építészeti hagyatékot őriz. Mind a fő tér, mind pedig a belőle induló, javarészt a felszínalakulatoknak megfelelően futó, kisebb-nagyobb utcák bővelkednek a szép épületekben.

Ezek egyike az eredetileg téglalap alaprajzú, később hátsó homlokzatánál bővített, földszintes, kontyolt nyeregtetős, ma fémlemezzel fedett, de eredetileg zsindely-héjalatú, alápincézett, egykori kántori lakás.

A ház nyíláskeretei gazdagon díszítettek, a homlokzatot körben hangsúlyos, szép tagozatokkal kialakított párkány zárja le. Az épület öttengelyes főhomlokzatának közepén nyílik a szegmentíves párkánnyal körülvett főbejárat. Az épület belső szerkezete jellegzetes e korszak építményei között: középfolyosójáról mindkét irányban 2-2 helyiség nyílott. Ezt az eredeti felosztást a mai tulajdonos megváltoztatta: a szobák megosztásával vizesblokkot és kisebb irodákat alakított ki – részben az épület mögötti toldalékban.

A ház ma a Verespatakon aranybányát tervező román-kanadai cég tulajdonában van, állapota felújított, jelenleg irodák működnek benne. Ugyanakkor az általuk tervezett, ún. ciántechnológiás aranykitermelés az egész települést, így e házat is a végpusztulással fenyegeti, hiszen az itt felhalmozódott bányameddő aranytartalmának kinyeréséhez az egész város lebontását tervezik. Egyelőre a hazai és európai tiltakozás csak megakasztani tudta a megalomán beruházást, amelynek megvalósítása időről időre újra felmerül.

(A leírás Istvánfi Gyula (szerk.): Erdélyi római katolikus templomok – Veszendő templomaink II., Budapest, 2002. című mű segítségével készült.)
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2012-10-24 02:56:06
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.