Volt plébániai elemi népiskola

Egyházi középület
Cím:
Templom tér (ma: Kostolné námestie), aSzent Kereszt plébániatemplom szentélyénél, a harangtoronytól keletre.
Rövid leírás:
Az Árpád-korban betelepült szászok által alapított, gazdag város polgárai mindig kiemelt fontosságúnak tartották a fiatalság oktatását. Az első városi iskola a kor szokásainak megfelelően a plébániához tartozó, az egyház berkein belül működő iskoláról a 14. század elejéről rendelkezünk adatokkal. A 16. században a reformáció elterjedésével a lakosság döntően evangélikussá vált és létrejött a nagy hírű, késmárki evangélikus líceum, amelynek új épülete a fallal körülvett belvárostól délre, az evangélikus templomok szomszédságában ma is áll. Az ellenreformáció helyi győzelmével az ősi plébániatemplom újra katolikus kézbe került és hamarosan e felekezet is létrehozta régi-új iskoláját.

E ma is fennálló katolikus plébániai iskola a 18. században épült fel, a Szent Kereszt plébániatemplomot körülölelő védőfalon belülre, közvetlenül a templom szentélyétől délre, a reneszánsz harangtorony mellett. A téglalap alaprajzú, barokk stílusú, igen magasra emelt homlokzati attikafalai ellenére földszintes épület egyszerű, szinte puritán megfogalmazású ház. Téglalap alakú, egyszerűen keretezett ablakai és hasonló ajtaja - amely fölé a homlokzatok egyedüli díszeként, kőkeretekbe foglalt kőfaragványt falaztak be - a templom felé, illetve délre nyílnak.

Az iskola diákja volt Petzval József (1807-1891) matematikus, fizikus, feltaláló, a modern fényképészeti technológia kifejlesztésének egyik atyja.

Felújított épület

Haltz-ház (0.117 km)