Volt evangélikus, ma pünkösdista templom

Malomárka, 46
Rövid leírás:
Az Árpád-kori eredetű település középkorból való templomát - amint azt a toronygombban egy 19. századi felújítás idején talált iratból kiderül - 1751-ben egy hirtelen jött árvíz elsodorta. A falu szász evangélikus lakossága a templomot és a falut a mai, magasabb fekvésű helyszínen építette fel. Az 1755-ben építeni kezdett templomhoz felhasználták a korábbi templomépület köveit és egyéb építő anyagait. Míg a torony 1 év alatt el is készült, de a toronyhoz csak 1776-ban fogtak hozzá, a végső befejezés ideje pedig csak 1782-re jött el. A szászok kitelepítése nyomán megürült templomot 1992. óta a pünkösdisták használják.

A falu tágas központi terén álló, téglából épült, zsindellyel fedett, barokk templom alaprajza és felépítése egyedülállónak számít az erdélyi építészetben. Központi tere egy kör alakú hajó, melyhez négyszögletes szentély csatlakozik, fölötte nyolcszögletű gúlasisakkal fedett toronnyal. A templomtérhez nyugatról kis portikusz is csatlakozik. A pillérekkel tagolt templomhomlokzaton északról és délről mellékbejárat is nyílik.