Megújulásunk támogatója:  

Volt evangélikus gimnázium

Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 39,615'
Hosszúság (lon):
E 20° 32,020'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Középület
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 3
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Zeleného stromu 14.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A rozsnyói evangélikus oktatás több száz éves múlttal rendelkezik. Gimnáziumuk 1786. óta működik a városban. A torony nélküli, 18. századi evangélikus templom által dominált ún. Luther-udvar keleti lezárásaként 1819-1862. között, több fázisban épült ill. bővült a ma is álló iskola épülete, melyet 1903-ban szecessziós stílusban építettek át Baumgarten Sándor és Herczegh Zsigmond tervei szerint.

Az egy emeletes, nyeregtetős, cseréppel fedett iskola keletre néző főhomlokzatának legszebb eleme a kissé előre ugró középrész, számos szecessziós vakolatdísszel, timpanonján \"GYMNASIUM\" felirattal. Az épületben még több kisebb-nagyobb, szép eredeti elemet, korlátot, nyílászárót, kovácsolt vas rácsot találunk. 1918. után az intézmény csehszlovák kézbe került, a II. világháború után pedig összevonták a katolikus leányiskolával, homlokzatát durván átalakítva.

Az egykori evangélikus gimnáziumban fennállása során a magyar és a szlovák nép számos kiemelkedő személyisége tanult. A magyarok közül kiemelkedő Fábry Zoltán író, Madarász Viktor festőművész, vagy Pákh Albert író.

Az épületben ma általános iskola működik, Samo Tomašik nevét viselve.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2012-08-20 13:23:46
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.