Volt evangélikus (ma román ortodox) templom

A kép forrása: Léstyán Ferenc: Megszentelt kövek c. munkája.

A falu központjában, a fő utcán.
A Kelemen-havasok Ny-i lábánál, a Budaki (Budak)-patak mellett fekszik Kisdemeter (Dumitriţa) falu.
1334-ben jelentkezik először az oklevelekben Sanctus Demetrius néven, majd 1453-ban Kys-Demeter, 1587-ben villa Valteri formában. 1334-ben plébániatemploma van, ebben az évben papja, Gothfridus a pápai tizedjegyzék szerint fél fertó ezüstöt fizet. 1527-ben két prédikátor: Johannes Lebedius és Cristian Heyz küzdenek a plébániáért.

Temploma XIII. századi román stílusban épült egykor, melyből megőrizték a félkörívvel záródó szentélyt és a keleti ablakot. A XV. században gótikus stílusban átépítik, a fatorony helyett 1870-ben emelik a mai tornyot a nyugati homlokzat elé. Harangja 1554-ből való. A Sanctus Demetrius megnevezés arra enged következtetni, hogy Szent Demeter volt a templom védőszentje.
A reformáció során a lutheri irányzat győzött a faluban, így a templomot is az evangélikusok használták a 20. század végi kivándorlásukig. Jelenleg orthodox templomként szolgál.

A templom egykor erődített volt, védőfalát sajnos teljesen elhordták. Kaputornyának terepalakulatai még kivehetők az ÉK-i oldalon. A kerítőfal alapjai a felszín alatt húzódnak, néhány köve ki-kibukkan a földből.

Árdány vára (5.702 km)
Jakabkő (7.971 km)