Volt Zöldfa Szálloda

Winterova utca 19.
Rövid leírás:
A település egyik legfontosabb utcáján, utcafronton álló, egy emeletes ház 1903-ban épült Böhm Henrik és Hegedűs Ármin építészek tervei alapján, szecessziós stílusban. Építtetője Winter Lajos volt, aki a 19-20. század forduló egyik legtehetségesebb és leginkább tetterős helyi polgáraként mindent megtett azért, hogy Pöstyén modern fürdővárossá válhasson.

A kontyolt nyeregtetős, cseréppel fedett hotelben két lakosztály és 30 szoba, valamint Winter Lajos lakosztályának kialakítására került sor.

A ház leglátványosabb műemléki értéke a mai sétáló utcára néző főhomlokzat kialakítása: gazdag, növényi motívumos stukkódísze. Emeleti feliratát: \"Grand Hotel\" ill. \"Pension\" két oldalról 1-1 nőszobor tartja. Igényes kovácsolt vas munka az első emeleti erkély rácsa, ill. a nagy méretű, homlokzati zászlótartók is.

Az épületben ma gyermek-egészségügyi intézmény működik.

(A leírás részben Bede Béla: Magyar szecessziós építészet. Budapest, 2012. segítségével készült.)