Volt Biasini szálló

Avram Iancu (korábban Petőfi) u. 20.
Rövid leírás:
A Kolozsvár egyik korai szállójának számító házat építtetőjéről és tulajdonosáról, az 1818-ban Milánóból ide költözött, majd polgárjogot nyert Gaetano Biasiniról (1790-1847) nevezték el.

A szálló - egy korábbi fogadó helyén - 1837-ben épült fel. Az ebben működő kávéház a század közepén Kolozsvár elismert kulturális központjának számított. Megfordult benne Liszt Ferenc, Jókai Mór és - a homlokzati kis emléktábla által is megörökítetten - itt járt Petőfi Sándor is, nászútjának egyik állomásán. (Ugyancsak itt időzött több 19. századi román politikus és író is, melyre jóval nagyobb, két nyelvű tábla emlékeztet a házfalon.)

A 19. sz. közepén 31 szobás Biasini az 1860-as években megjelenő belvárosi konkurens kávéházak miatt kezdte elveszteni jelentőségét. A századfordulón aztán, mikor megépült Kolozsvár két nagy, modern szállodája, a New York és a Centrál, a kis Biasini végleg elvesztette a versenyt. A vendéglátó karrierjét 1926-ban bordélyházként befejező épületet lakásokra osztották fel. E funkcióját az 1945-ben államosított ház máig megőrizte.

A zárt sorú beépítésben, utcafronton álló, \"U\" alaprajzú ház egy emeletes, nyereg tetejét cseréppel fedték be. 14 tengelyes főhomlokzatán egyenes záródású ablakok nyílnak, az emeleten egyszerű vakolt kerettel. Ezeken kívül csupán a párkányzatok és az enyhe rizalitok díszítik az igen egyszerű homlokzatot. A ház földszinti helyiségeiben csehsüveg-, vagy fiókos donga boltozatok épültek. Két nagy méretű, díszes terem is található volt a földszinten. A kapualjból nyíló lépcsőn juthatunk fel az emeletre, melynek alaprajzát a középfolyosó határozza meg.
A ház udvari homlokzata még az utcainál is egyszerűbb. Az udvaron jelentéktelen melléképületek állnak.