Megújulásunk támogatója:  

Vlkolínec falu népi építészeti együttese


Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 49° 2,384'
Hosszúság (lon):
E 19° 16,706'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Világi együttes
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 5
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 2
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Rózsahegy városközpontjától DNY-ra, a hegyekben, mindentől elzárt falu, a városból D felé tartó Korytnická utcából Biely Potok településrésztől D-re, Ny-i irányban kiágazó, alsóbb rendű úton közelíthető meg
Egyéb adat:
A falu közigazgatásilag ma Rózsahegy/Ružomberok város része.
Rövid leírás:
A Nagy-Fátra Nemzeti Parkban, a 21. században szinte páratlan elzártságban élő, középkori eredetű falu máig egységesen őrzi 1-2 évszázada kialakult települési képét. Az egyutcás település 45 boronafalú, zsindely fedésű, jellemzően 3 osztatú parasztházból áll, melyek falait (leginkább a fagerendák közeit) sárral tapasztották be, majd kívülről – hazai szemnek kicsit bizarr – sárga, kék és vörös színekre meszelték be. Legrégebbinek számító épülete az 1771-ben kőalapon fából épült harangtorony. Mai római katolikus temploma – a falu egyetlen kő épülete 1875-ből való. A falu – ellentétben pl. a „mi” hollókői Ófalunkkal – nem múzeum, vagy skanzenszerű épületcsoport, hanem máig is lakott település. 1944-ben a német hadsereg egy partizánok elleni akciójában felgyújtotta a falut, de ennek pusztításait később kijavították.
Különleges építészeti értékeire tekintettel 1993. óta az egész falu szerepel az UNESCO világörökségi listáján. Ennek is köszönheti mai, kiemelkedő turistaforgalmát és nemzetközi ismertségét.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2011-09-24 02:37:24
 
 

Állapotjelentések

2014.06.14 15:10 klo állapot: 5 - koordináta: N 49° 2,222' E 19° 16,428' - egyéb

Nagyon szép, autentikus falvacska, ahová tényleg csak minimálisan szűrődik be a 21. század. A falu bejáratában belépti díjat kell fizetni (2 euró a belépő, 1 a parkolás), de utána békén hagyják az embert. Nincsenek giccsárusok, barátságos, üldögélős hely, nagyon érdekesen színezett faházakkal. A kis patakot még mindig használják mosáshoz, lásd fotók. Néhány későbbi és szerencsére eldugott helyen lévő épületet leszámítva hamisítatlan történelmi hangulata van, persze egy-egy parabolaantenna azért akad.

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.