Vlad Dracul háza

Piata Cetatii (Várnegyed)
Rövid leírás:
A középkori város legrégibb polgári lakóháza, az Órás toronytól néhány lépésnyire északnyugatra. Mai formájában kétemeletes (háromszintes) saroképület, többszöri átépítéssel, 14. századi gótikus maggal. A Vlad Dracul házaként ismert épületben élt a hagyomány szerint erdélyi száműzetésben, a trónért küzdve II. Vlad 1431 és 1436 között, amikortól Havasalföld fejedelme lett. Vlad a Dracul (vagyis Sárkány) nevet 1431-től használta, ekkor választották ugyanis Nürnbergben a Luxemburgi Zsigmond által 1408-ban, főként a husziták ellen alapított Sárkány Lovagrend tagjává.
Vlad segesvári tartózkodása idején pénzverdét is alapított a városban, illetve ebben az épületben született meg fia, (III.) Vlad Tepes (Cepes, vagyis nyársra-, karóba húzó). III. Vlad, aki 1476-ban máig nem teljességgel tisztázott körülmények között bekövetkezett haláláig több hadjárat során harcolt Havasalföld fejedelmeként a törökök ellen, bár a román történelemnek legendás alakja, egyfajta szabadságharcosa, az erdélyi szász városokkal (így Segesvárral is) általában rossz kapcsolatban volt, hiszen igyekezett a kereskedelmük hasznát lefölözni (III. Vlad volt Bram Stoker - igaz, teljességgel történelmietlen - modellje Drakula alakjának megmintázásakor).
A segesvári épület - amelyben étterem működik - így egyrészt a román történelem jelentős épített emléke, egyúttal a nemzetközi Drakula-kultusz emblematikus emléke.

Órás torony (0.038 km)
Domonkos templom (0.048 km)