Vízimalom

Agrár-ipari objektum
A falu központjában, a Malom utca északi végén
Rövid leírás:
Erdővidék egyik utolsó vízimalma a Kisbaconon keresztülfolyó Barót-patak partján áll, vizének energiáját használja fel. A Barót vize az elmúlt évszázadokban több malmot is hajtott itt és a szomszédos területeken, de a 20. század második felében ezek mind tönkrementek.

A földszintes, fa gerendákból épült, kontyolt nyereg tetős, cseréppel fedett malmot egyik gerendájában megőrződött, bevésett felirat szerint 1835-ben emelte kilenc helyi parasztember és egy molnár. A patakból kivezetett malomcsatorna zsilipjével lehet szabályozni a vízikerékre érkező víz mennyiségét, ezzel pedig a gépezet működési sebességét. A vízikerék forgó mozgását fogaskerekek és ún. transmissziós szíjak segítségével továbbítják a malom gépezetének megfelelő helyeire, így pl. a két malomkőpárhoz is. Ezek ma emberi fogyasztásra szánt búzát, de takarmánybúzát, kukoricát is őrölnek.

A Keresztes család birtokában lévő malmot a román kommunista diktatúra idején, 1967-ben államosították. Az 1989-es fordulat után a család, a két Keresztes testvér ezért pénzért kellett visszavásárolja egykori tulajdonát. Mára az őrlés iránti igény erősen megcsappant, így a malmot, amely ma az 1950-es években kialakított műszaki állapotot mutat, csak kiegészítő foglalkozásként működtetik, ugyanakkor szépen rendben tartják, óvják és örömmel meg is mutatják az érdeklődőknek, turistáknak.

A képek forrása: a malom facebook oldala:

Mari-kúria (0.240 km)