Világos vára

Világos, a településtől keletre a hegytetőn
Rövid leírás:
A településnek is nevet adó várnak (nyilván a falai színe miatt kapta Világos a nevét) ma még helyenként több emeletes falai állnak, romjai mellől csodálatos kilátás nyílik az Alföldre és a környező vidékre.

A várat 1318-ban említik először a források. Ekkor királyi vár, a zarándi ispáni tiszttel volt egybekapcsolva. Zsigmond 1390-ben Sárói László temesi ispánnak adta, de 1391-ben Németújvárért visszacserélte. Albert 1439-ben Brankovics György despotának adományozta. Tőle, mint Erzsébet párthívétől I. Ulászló hívei 1440-ben elfoglalták, majd birtokoscserék után a Hunyadiaké lett. Mátyás nevelőjének és nagybátyjának, Szilágyi Mihálynak adta a világosi uradalmat. A megkoronázása után, 1458 őszén a világosi várba záratta a pártoskodó Szilágyit, akit annak hű szakácsa, Lábatlan Gergely néhány beavatott segítségével a következő év júniusában megszöktetett a cellájából. Utóbb a király és haragosa megbékült egymással, majd Szilágyi visszakapta birtokait, többek között Világost is. Szilágyi, majd özvegye halála után a Báthoriakra szállt. 1514-ben Dózsa György hadai bevették a várat, amely a felkelés leverése után Szapolyai János kezére ment át. 1566-ban a törököknek sikerült elfoglalni az erősséget, melyet 1595-ig tartottak, ekkor Báthori Zsigmond erdélyi fejedelem seregei űzték el innen őket. A törökök a 17. század elején azonban ismét visszatértek és megszállták a várat, s noha 1614-ben sikerült tőlük újból visszavenni, a következő évben – a szerb őrség lázadása folytán – a lippai pasa szerezte meg. Végül 1693-ban Heister tábornok serege ostrommal kiverte őket, de a szétlőtt vár újjáépítéséről már nem esett szó.
Tovább rontotta a vár állagát, hogy 1755-ben Bohus Imre (Grassalkovich herceg jószágigazgatója) vásárolta meg a világosi uradalmat, s a hegytetőről lehordott, a várból "kitermelt" kövekből kastélyt építtetett magának Világoson. 1784-ben, a Hóra-lázadás idején az osztrák katonaság - megelőzendő a lázadók befészkelődését - ágyúkkal lőtte rommá a falakat.

Forrás: Karczag Ákos/várak.hu

Bohus-kastély (1.521 km)