Világító oszlop

Világi plasztika, szobor
A fő utca (itt: Neustiftgasse) és a Bahngasse kereszteződésének déli sarkán
Rövid leírás:
A korai Árpád-kori eredetű, Moson megyei falu a középkortól a heiligenkreuzi apátság birtoka volt. Lakosságának többsége az új korra már római katolikus németekből tevődött össze. E közösség az évszázadok során, de különösen a barokk korban, jelentős épített örökséget hozott létre. Nem csak a nagy méretű alkotások (templom, plébániaépület) említendők meg, hanem a számos ún. szakrális kisemlék, kereszt, oszlop is igen szép. Ezek közé tartozik a ma a fő utca egyik kereszteződésében álló világító oszlop (lámpás oszlop) is.

Világos színű mészkőből faragott, barokk stílusú alkotás. Egyszerű lépcsős lábazaton álló, négyzetes hasáb alakú, élszedett oszlop, párkányszerű fejezettel. Ezen egy négy oldala felé nyitott, boltíves nyílású fülke van, fölötte csonkagúla alakú kősisakkal, csúcsán kőkereszttel.

Az oszlop elülső oldalán német nyelvű, bevésett, fekete színnel kiemelt felirat emlékezik meg felállítóinak személyéről és annak 1622-es idejéről. Ez alatt magyar nyelvű, bevésett szöveg ismerteti, hogy az oszlopot 1911-ben újították fel és állították fel mai helyén.

Szerepel a Keresztes hadjáratban is, egy tavalyi felmérés eredményeként:

Falumúzeum (0.570 km)