Viktor Szálloda

Félixfürdő, Victoriei utca
Rövid leírás:
A félixi strandsétány mellett, manapság 3-as számú pavilonként bukkanni rá a Viktor Szállodára amely 1893-ban eklektikus stílusban épült. Nevét Kaczniczky Viktor premontrei prépostról kapta, aki a fürdő kiépítésében jeleskedett. A szálló északi végéhez kelet irányban, merőlegesen, egy zárt folyosón keresztül, a vele egy időben emelt Ferenc-fürdő csatlakozott. Nevében Benedek Ferenc prelátus emlékét örökítették meg. Déli végéhez az úgynevezett gyógy- és étterem (ma étkezde) kapcsolódott. Emeletes, téglalap alaprajzú, déli oldalán kontyolt nyeregtetővel ellátott épület. Attikával díszített középrizalitja enyhén előreugrik, a nyílászárók egyenes lezárásúak. Keretelt ablakai záróköves, vállas szemöldökkel és kötényes könyöklőpárkánnyal rendelkeznek. A főhomlokzatot és annak sarkait rusztikázott pilaszterek tagolják, melyek a koronázópárkány alatti övpárkányig tartanak. Eredetileg negyvenhat szobája volt, egy-két ággyal.

2014-02-07 10:44:58

2014.04.06 19:00 mokuska09 állapot: 3 - koordináta: N 46° 59,483' E 21° 58,774' - egyéb

Az épület nincs használva. Mállik a vakolat, van ahol már a tégla látszik, vizes a fal, ablakok betörve.

Bálint-forrás (0.049 km)
Félixfürdő (0.049 km)