Vigadó

Városi palota
Kubinyi tér déli sarka
Rövid leírás:
A város talán legpatinásabb épületének az elődjét a losonci Casino Club (1833-ban alakult) és a losonci Kisdedóvó Intézet (Gyürki Franciska irányításával) építtette fel saját céljaira 1847 és 1849 között. A város 1000 pengő forinttal és 100 000 tégla adományozásával járult hozzá az építkezéshez. Eredetileg egy emeletesre tervezték, de miután a város kölcsönt is jóváhagyott (12 000 Ft) az építkezésre, a második emelet felépítését is jóváhagyták. Terveit Miks Ferenc (1814 - 1879) Losonc-tugári építész készítette el klasszicista stílusban, s az építkezést is ő vezette. Felépítését egy ma már nem fellelhető emléktáblán megörökítették.
A város 1849. augusztusi felégetésekor csak a falai maradtak meg. Anyagiak híján építtetői az épületet a városnak adták át. A Casino Club részéről azzal a feltétellel, hogy mérsékelt bérleti díj fejében első emeletét továbbra is használhassák. Az épületet 1856-58 között építették újjá Wieser Ferenc bécsi építész tervei alapján.

Virágkorát Klamárik Danó ideje alatt élte meg, aki 1895-től haláláig volt messze földön híres bérlője-vendéglőse. Sok egyéb neves tette mellett ő volt az egyik „kezdeményezője” az elsősorban jótékonysági tevékenységgel foglalkozó Kerek asztaltársaság megalakításának. A kávéházában egy gyönyörű kerek tölgyasztalt állított be azon vendégeinek, akik ebédidő után ott rendszeresen találkoztak, s megtárgyalták a város eseményeit.
Az 1890-es években jelentős átalakításokat végeztek el az épületben. A Casino Club 1894. október 3-i kiköltözése után az épület nagytermét színházi és közösségi célokat szolgáló teremmé alakították át. Az addig inkább „Belpiaczi fogadó” néven ismert épület, mint Városi szálló ekkor kapta meg a „Vigadó" nevet.

1910 áprilisában elhunyt Klamárik Danó, amely időpont az épület pusztulásának a kezdete is lett. Bérlői Henrik Hüttner, majd a „Herczog és Kohn” társaság lettek Utána Rakottyai György és trsa és Heks Béla vásárolták meg 250 000 koronáért. Itt kapott helyet a Szabadkőműves páholy is.
1918 után az épületnek nem volt gazdája, 1943-ban pedig már mint „halott Vigadóról” számol be a helyi sajtó.
Nagyobb, sajnos mindennemű szakértelmet mellőző javítására 1953-ban kerül sor. Ennek egyik eredménye volt, hogy 1963-ban a besztercebányai színház egyik itteni fellépésén a színpad mennyezet leszakadt, s ez hosszú időre pontot tett az épület sorsára.
Az épület újkori története 1992-ben kezdődött, amikor egy azóta csődbe ment losonci építészeti cég jutott hozzá és felújította. Megnyitóján a losonci Kármán József Színház lépett fel. Jelenlegi tulajdonosi viszonyairól keveset tudni.

Az épület Kubinyi térre néző falát Losonc város szecessziós címere és neves nógrádi családok (Szígyártó, Szilassy, Zichy, Balassa, Forgách, Madách) címerei díszítik. A nagyterem teljesen szakszerűtlen és giccses újradíszítése részeként a címerek annak falaira is rákerültek.
Az épületben fennállása során számos jeles egyéniség mutatkozott be. Néhány közülük a teljesség igénye nélkül: Reményi Ede, Kossuth Ferenc, Lehár Ferenc, Honthy Hanna, stb. A Vajansky utcai sarkán a város 1849-es felégetésére emlékező tábla látható, amelyet az épület akkori tulajdonosa készíttetett el.

Puntigán József (losoncanziksz.blogspot.sk) leírása nyomán
Fotó: Denis Ondriškovič / Panoramio