Vigadó (Transilvania)

Városi palota
Iuliu Maniu tér 5-7. szám alatt
Egyéb adat:
A Monarchia építészetében nagy szerep jutott a társadalmi, kulturális és gazdasági élet komplex színteréül szolgáló Vigadók tervezésének és építésének. Zilahon a a század végén, a régi, 18. századi Wesselényi-kúria klasszicista épületrészének bővítésével épült fel a Transilvania vigadó.
Rövid leírás:
Az összetett alaprajzú, három szárnyával impozáns épület építéséről a levéltári adatok jelentős részének megsemmisülése miatt kevés információ maradt fenn. A jelenlegi adatok alapján egyedül az építési vállalkozó, Orbán Károly nevét ismerjük.
1894-ben vették tervbe a régi Wesselényi-kúria bővítését és átépítését, amelyre 1895 és 1899 között került sor. Ennek során három szárnyat alakítottak ki: a háromemeletes főszárnyhoz kétemeletes oldalszárnyak csatlakoznak.
A nyugati oldalszárnyhoz csatlakozó két oldalszárny egy kis udvart vesz körül. Rövidebb szárnya a Nagy utcára néz, amelynek oldalhomlokzata különbözik a főszárnyétól. A főszárny reprezentatív és az oldalszárnyak kevésbé díszes homlokzataitól eltérően az oldalszárny homlokzata a klasszicizmust idézi. Hátsó traktusa, a déli szárny még ma is mutatja a főszárnytól korábbi építési periódust. A klasszicizmusra utal az udvar felőli részen az árkádos, emeleti részen dór oszlopsoros tornác is.
A 20. század során a funkcióváltozások miatt ez az épület is több feladatot betöltött és több átépítésen is keresztülment. Ennek ellenére a főszárny emeleti előadótermében ma is látható egy szecessziós mennyezeti festmény, illetve az itt található színpad két oldalán egy férfi és egy női szobor.

Bay-kastély (8.990 km)
Zsákfalva vára (10.206 km)