Megújulásunk támogatója:  

Viadukt

Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 44,222'
Hosszúság (lon):
E 18° 45,679'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Híd
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A település északi szélén, a főút és a város folyója fölött
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Az Árpád-kori eredetű településen a tatárjárás után német anyanyelvű lakosság telepedett meg. Az alapvetően megzőgazdasággal és kézműiparral foglalkozó településen a szénbányászkodás a 18. században jelent meg - a Pálffyak közeli bajmóci kastélyának szénigényét kielégítendő. A nagyüzemi bányászkodás viszont csak 1909-ben indult meg.

A város északi részén a vasútvonal igen széles ívben keresztezi a Nyitrabányának helyet adó völgyet. Ennek áthidalására a századfordulón épült a hatalmas, 200 méter hosszúságú, látványos viadukt. Hat darab pillére vasbetonból készült. Ezek tartják a hatalmas acél szerkezeteket, amelyek alsó részei parabolikusan íveltek. A fesztávok a következő méretűek: 2 x 26 m + 3 x 31 m + 26 m.

A II. Világháború végén a híd szerencsésen megúszta a teljes elpusztítást. Hála a környéket nagyon gyorsan elfoglaló szovjet vörös hadseregnek, a visszavonuló németek nem tudták teljesen tönkretenni azt. Mindössze az első pillért tudták felrobbantani, így ezzel két acél ív is elpusztult. Mivel a háború ekkor még javában folyt és a szovjeteknek nagy szükségük volt a szénre, már 1945. április 24-én, alig 26 nappal annak elpusztítása után, hozzáláttak az ideiglenes helyreállításhoz. Június 3-án már újra megindulhatott rajta a forgalom. A teljes rekonstrukció 2 évet vett igénybe.

A leíráshoz felhasználtuk Peter Paulík: Mosti na území Slovenska. (Bratislava, 2014.) c. munkáját.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2017-05-06 13:24:36
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.