Verasztó-kápolna

Kápolna
A Csémet Nardával összekötő főút mentén, annak É-i oldalán
Rövid leírás:
Csém területe a határában elterülő hallstatt-kori halomsírok miatt a térség legrégebb óta lakott településének számít. A jelenlegi helyen pedig 1244-ben már biztosan állt egy falu, amit ekkor villa Chem néven említenek. 1532-ben a török pusztítása miatt a falu elnéptelenedett. A birtokos Batthyányak horvátokkal népesítették be ismét.

A kápolnát Verasztó Jakab építtette 1896-ban, miután előző kápolnája a közeli Gahegyen omlásnak indult (Lásd még a Határeset Csém, Hubertusz-kápolna szócikkét!). A család 2014-ben a községnek adományozta a kápolnát. A falu renoválta, valamint egy kis pihenőhelyet létesített itt a kerékpárút mentén. A pihenőhely tábláin a vasfüggönyről olvashatunk helytörténeti érdekességeket.

Maga az épület a korábbi kápolnánál díszesebb, elegánsabb, négyszögletes alaprajzú edikula. Oromzatának timpanonja egyszerű, de megjelenésével mégis a Szentháromság legegyszerűbb ábrázolására, a háromszögre utal.
Az alapítóra utaló felirat a bejárat fölött egyszerű kartusban látható.
A kovácsoltvas ajtóval védett belső térben található Szűz Mária jelen kori porcelán szobra, melyet egy aranylakodalom tiszteletére dotáltak. Az oltárkép a lourdes-i jelenést ábrázolja.

Halomsírok (1.617 km)
Vasútállomás (2.466 km)